|
|
|
... Formázzunk belőle cipót, és tegyük be a hűtőbe egy fél órára.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél centiméter vastagságúra, majd béleljünk ki vele egy húsz centi átmérőjű, vajjal és liszttel meghintett kerek, peremes tortaformát. (Ha nincs, kisebb méretű tepsit is használhatunk, de hagyjunk legalább két centi peremet neki, hogy a töltelék ki ne folyjon belőle.)
... |
|
|
|
|
|
|
|
... bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a vajat szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a juhtúrót, a tejfölt, a sajt felét, a sót, a curryport és a borsot, majd jól összegyúrva, lisztezett, mély tálba tesszük. A tetejét is belisz... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... lekapargatott, megmosott sárgarépát hasábokra, a pórét karikákra vágjuk. A levesben kb. 2 percig főzzük, majd leszűrjük és félretesszük.
2. A vajat lábasban megforrósítjuk, meghintjük a liszttel, és 2 percig pirítjuk. Felöntjük a levessel és a tejszínnel, felforraljuk, majd beletesszük a kockákra vágott brie sajtot. Kevergetve addig főzzük, amíg a sajt elolvad. Szitán átszűrj... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsemlemorzsa.
Elkészítése:
Az almákat megtisztítjuk, magházukat kimetsszük, húsukat kis kockákra vágjuk. A tojást 2 evőkanál vízzel és a fahéjjal felverjük, az almára öntjük, és a tört burgonyával meg annyi liszttel, amennyit felvesz, összedolgozzuk. A masszából vizes kézzel kisebb gombócokat formálunk, és gyöngyözve forró, enyhén sós vízben kifőzzük. A vajat... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... kávéskanál csípős fűszerpaprika, 1 kávéskanál majoránna, só, bors.
Elkészítése:
Összegyúrjuk a darált húst az apróra vágott vöröshagymával, az átnyomott fokhagymával, liszttel, sóval, borssal, majoránnával és a kétféle fűszerpaprikával. A masszából nedves kézzel ujjnyi vastagságú, kb. 2 cm-es kolbászokat formálunk, lisztben megforgatjuk, és egy órára a hűtősz... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzá
4 tojássárgáját,
1 gerezd fokhagymát,
3 dkg lisztet,
4 dkg vajat,
2 evőkanál borecetet,
borsot,
sót.
A tojásokat keverd simára a liszttel és a borecettel, majd sózd, borsozd. (Ha keverés közben lassan szitálod a lisztet a tojásba, akkor biztosan nem lesz csomós.) Egy lábasban olvassz vajat, s tedd bele a megtört fokhagymá... |
|
|
|
|
|
|
|
... készítünk 5 cipóba osztjuk kissé pihentetjük, kés hát vékonyra sodorjuk ,majd sütjük.
Töltelék:
3 tojássárgájából 3 evő kanál cukorral 1 cs. vaníliás cukorral 3 evő kanál liszttel 6 dl tejjel sűrű sima krémet főzünk, majd kihűtjük, 20 dkg vajat 20 dkg cukorral 3 evő kanál rummal kikeverjük, és összekeverjük a főtt krémmel. Az 5 lapot megtöltjük. A tetejét bevonjuk ... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukornak és állandó keverés közt megfőzzük. Majd töltjük vele alapokat
Krémes lap tölteléke
1 liter tejet felforralunk 5 tojássárgáját felkeverni 25 dkg cukorral 5 kanál liszttel ha fel forrt a tej hozzá adni ezt a keveréket és állandó keveréssel meg főzni 5 tojás fehérjét hozzáadjuk, de előbb felverjük habbá 10 dkg cukorral és össze kavarjuk a főtt krémmel, ha lan... |
|
|
|
|
|
|
|
... összekavarjuk a kikevert vajjal rumot, vaníliát is keverünk, hozzá majd töltjük vele a lapot.
Néger kocka
4 tojássárgáját 20 dkg cukorral 10 dkg zsírral 3 dkg kakaóval 20 dkg liszttel 1 cs. sütőporral s annyi tejjel kavarjuk össze, hogy önthető legyen el. Zsírozott, lisztezett tepsibe sütjük.
Ha kihült 4 tojás fehérjét 20 dkg cukrot gőz felett felverünk.... |
|
|
|
|
|
|
|
...
2 kanál liszt.
A megtisztított egrest, a cukrot és a fűszereket kevés vízben főni tesszük, s amik... |
|
|
|
|
|
|
|
... húsleveskockát főzd fel 4 dl vízben.
A hagymát vágd apróra és fonnyaszd meg a zsíron, majd tedd rá a
vékonyan szeletelt gombát és erős tűzön pírítsd meg. Közben szórd
meg kevés liszttel és apróra vágott petrezselyemmel is. Ha a
gomba megpirult, öntsd fel a húslevessel, sózd, borsozd és lassú
tűzön főzd tovább. 20-25 perc múlva sűrítsd be a mártást a l... |
|
|
|
|
|
|
|
... kristálycukrot hozzáadjuk. Kanalanként tesszük bele a mandulamasszát, majd simára keverjük.
Elkészítés:
A sütőt 150 fokra előmelegítjük; egy tepsit kizsírozunk és liszttel beszórunk; a masszát sima csővel ellátott dresszírzsákba töltjük, majd kb. diónyi halmocskákat nyomunk a tepsire. (Ha nincs dresszírzsákunk, teáskanállal is kiszaggathatjuk a kis halmokat.... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszt
3 tojássárgája
15 dkg dióbél
A sziruphoz:
20 dkg kristálycukor
8 cl víz
1 citrom
1 vaniliacukor
A mirelit tésztát hagyom kiolvadni.
Liszttel meghintett gyúródeszkán 1 cm vastagra kinyújtom, megkenem tojássárgával,és megszórom a vagdalt dióval.
Ráborítom a másik hasonlóra nyújtott tésztát, és tojássárgával megkenem... |
|
|
|
|
|
|
|
...
25 deka melegített mézet,
1 egész tojást,
1 citrom reszelt héját,
2 késhegynyi fahéjport,
4-5 finomra tört szegfűszeget összegyúrunk
30 deka liszttel kevert
1 csomag sütőporral.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és részben négyzetes alakúra vágjuk, részben különféle vágókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsibe tesszük és cukros vízzel megkenve,... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
20 dkg vaj,
20 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,
20 dkg túró,
kevés só,
lekvár.
A vajat a liszttel, amelyet előzőleg a sütőporral elkevertünk, a túróval és a sóval összegyúrjuk. Késhátvastagságúra kinyújtjuk, és háromszög alakú darabokra vágjuk. Az egyes darabokat lekvárral megkenjük, és összecsavarjuk. A ké... |
|
|
|
|
|
|
|
...
15 deka cukrot
35 deka liszttel,
2 egész tojással,
15 deka zsírral,
késhegynyi törött fahéjjal,
1 csomag Váncza-sütőporral,
1-2 kanál tejföllel deszkán jól eldolgozunk.
Fél centi vastagra nyújtjuk, és közepes pogácsavágóval kiszúrjuk. Kikent, lisztezett tepsiben a korongocskákat kis málna- vagy meggyízcsókkal díszítjük, melyek k... |
|
|
|
|
|
|
|
...
15 deka vajat
3 evőkanál porcukorral kevert
1/2 csomag vanilincukorral,
2 egész tojással,
25 deka liszttel és
1 csomag sütőporral jól összegyúrunk.
A tésztát késhát vastagra nyújtjuk, és apró szaggatóval kiszúrjuk. Ha szép sárgára kisült, kettőt-kettőt málnával összeragasztunk, s tetejére barackízzel 1-1 szem cukrozott meggyet teszünk... |
|
|
|
|
|
|
|
...
12 deka cukrot
2 egész tojással,
12 deka vajjal és
25 deka liszttel kevert
1/2 csomag sütőporral jól nyújtható tésztává gyúrunk. E tészta kétharmad részét nyújtjuk, s pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.
A korongocskák közepére a következő keveréket készítsük:
15 deka héjas mandulát
15 deka cukorral mozsárban finomra törünk s hozzáadu... |
|
|
|
|
|
|
|
...
15 deka zsírt
25 deka liszttel jól eldörzsölünk.
Hozzáadunk még 10 deka cukrot,
2 tojás sárgáját,
1/2 csomag sütőport és
annyi tejet amennyit felvesz, hogy éppen jól nyújtható tészta legyen.
A metélt vastagságúra kinyújtott tésztát pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és dió nagyságú csomókat rakunk rá 12 deka őrölt pörkölt mogyoróból,... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1 egész tojást,
egynek a sárgáját,
12 deka cukorral,
15 deka vajjal,
1/2 csomag vanilincukorral összegyúrunk
kevés tej hozzáadásával és
35 deka liszttel kevert
1 csomag sütőporral.
Fél centi vastagra nyújtjuk, és borospohárral vagy ugyanakkora pogácsavágóval a tészta egy részét kiszúrjuk.
Másik részéből c... |
|
|
|
|
|